100% Veganistisch
Boven €100 gratis verzending

Katoen

10 artikelen

Filters

Filter op
Maat
Kleur
Materiaal
uitneembare inlegzool
Sorteren op
Meest bekeken

Biologische katoen

Katoen wordt veel gebruikt in de kleding en schoenen industrie, kijk maar eens in de labels van T-shirts en schoenen. Katoen kom je overal tegen, echter katoen volgens de standaard manier is behoorlijk vervuilend. De pesticiden en meststoffen die gebruikt worden vervuilen behoorlijk. Dat het lastig is om zonder te telen is wel een feit. Katoen is bijzonder gevoelig voor schimmels en beestjes en heeft een intensieve zorg nodig ook wat betreft meststoffen. Om nog maar niet te spreken over de genetische modificatie van de plant. Katoen is een oud textiel en werd vroeger al door de Egyptenaren geproduceerd. Katoen is een handelsgewas wat over de hele wereld geteeld wordt van Rusland, Amerika tot aan het oosten van Indië. Tegenwoordig komt 80% uit Amerika van behaard katoen. Slechts een klein selectief gedeelte daarvan is biologische katoen.

Biologisch Katoen wat is dat?

Biologisch katoen is lastiger te verkrijgen dan de traditionele katoen, dit heeft verschillende redenen. Om biologisch katoen te verkrijgen zijn er namelijk best wel wat stappen te ondernemen. Zo wordt er geen gebruikt gemaakt van pesticiden voor het ontbladeren of het stoppen van ongedierte zoals de katoensnuitkever. Ook kunstmest wordt niet gebruikt en genetisch gemanipuleerd is vanzelf sprekend uit den boze. U begrijpt dat dat de teelt van katoen een stuk moeilijker maakt. Niet alleen omdat katoen erg gevoelig is voor ziektes en ongedierte, wat de reden is voor de genetische manipulatie. Maar echter ook omdat de opbrengst per vierkante meter enorm slinkt. Veel boeren die het al niet breed hebben in de landen waar katoen geteeld word zien hun opbrengst dan slinken, daarom wordt er iets meer betaald voor biologische katoen.

Certificatie biologische katoen

Om een eerlijk gezond product te krijgen is er dus best wel wat aan vooraf gegaan. Dit geldt uiteraard ook voor de werkomstandigheden. Fair-trade is dan ook een belangrijk onderdeel van dit hele proces. Hier wordt dan ook intensief op gecontroleerd door instanties zoals Better cotton initiative. Zij controleren intensief op alle facetten en zijn wereldwijd ook een erkend en bekend keurmerk. Veel grote leveranciers worden gecontroleerd door deze instantie om biologische katoen als keurmerk te waarborgen.

Keurmerken

Er zijn heel wat keurmerken die aangeven of katoen biologisch is of niet. Een paar bekende daarvan zijn GOTS, Textile exchange en eco cert. Bij al deze keurmerken vindt intensieve controle plaats. Door deze keurmerken weet u zeker dat de katoen geteeld en verhandeld is volgens vegan maatstaven. Deze keurmerken zijn vaak ook terug te vinden in de website van vegan producten. Zo zijn er schoenen, tassen en accessoires met dit keurmerk waardoor u met een gerust hart kunt kopen.

Voor ons multicolor fantasieschoeisel gebruiken we katoen, waardoor we verschillende tonen en nuances met elkaar kunnen combineren. Bovendien is katoenen garen meer geschikt om te weven. Dankzij zijn veelzijdigheid kunnen we een breed scala aan prints presenteren, en stijlvolle schoenen creëren voor trendy ethische klanten. In tegenstelling tot gewone industriële productie - die chemische stoffen gebruikt - is ons katoen niet gebleekt, integendeel, we laten het zijn natuurlijke tonen behouden, met behoud van de intrinsieke zachtheid, weerstand en perfecte hantering van vochtigheid.

Menu
Home
Dames
Heren
Accessoires
Login
Materialen
Blog
Winkelwagen
Verzendkosten
€ 6,95
Te betalen
Doorgaan met bestellen
Onderdeel van Dutch Focus Group | Copyright © 2021
Alle rechten voorbehouden
Veganwear.nl,
realisatie door
050media