100% Veganistisch
Boven €100 gratis verzending

Veganistische schoenen waar zijn die van gemaakt?

Veganistische schoenen

Veganistische schoenen, waar worden die van gemaakt?

Veganistische schoenen zijn allang geen onbekend begrip meer in Nederland. Veel mensen worden zich alsmaar bewuster van hun voetstap op deze aarde. Hoe mooi is het dan om een echte voetstap neer te kunnen zetten die volledig uit neutrale materialen bestaat? Materialen afkomstig van en voor moeder aarde, stoffen waar dierlijke materialen niet in voorkomen en dus crualty free zijn. Materialen die voortkomen uit een passie, namelijk een betere en gezondere wereld (Fashion with Compassion)! De materialen die zijn er. De meest bekende en vooruitstrevende verdienen dan ook enige aandacht.

Materialen:

 

Veganistische schoenen

Schoenen van Ananasleer

Een mooi voorbeeld van een eeuwen oud concept in een nieuw jasje, zijn veganistische schoenen van Ananasleer, gemaakt uit de bladeren van ananas. Carmen Hijosa, de uitvindster en ontwikkelaar, importeert de vezels vanuit de Philipijnen, maakt er in Spanje, samen met een polymeer, een textiel van zodat de fabrieken in Portugal (NAE) er weer schoenen van maken. Het hoofdkantoor is gevestigd in Londen en heet ananas-anam. De stof, want zo is het wel te noemen, voelt prettig en comfortabel aan, is enigszins flexibel en bijzonder stevig. Prettige warme schoenen die omdat ze ademend zijn, zowel in de winter als de zomer te dragen zijn. Er wordt nog veel meer gemaakt van deze bijzonder moeilijk te verkrijgen textiel waaronder, portemonnees, tassen, laptopcases, autostoelen en bekleding voor meubelen.

Muskin Mushroom

 

Muskin-mushroom-leatherMuskin (paddenstoelen leer). MuSkin is een diervrij, op paddenstoelen gebaseerd leder, gemaakt door een Italiaanse textielproducent. Het 100 procent biologisch afbreekbare textiel, gemaakt door GradoZero Espace, wordt uit Chinese paddenstoelenhoeden gehaald en ondergaat een natuurlijk bruiningsproces. Volgens het bedrijf worden hierbij helemaal geen chemische stoffen gebruikt. MuSkin kan gebruikt worden om van alles te maken: portemonnees, horlogebandjes, inlegzolen, hoeden en lampenkappen. GradoZero Espace omschrijft de textiel als suède-achtig, maar zachter, ademend, soepel en geschikt voor direct contact met de huid. Volgens het bedrijf voorkomt het materiaal ook de verspreiding van bacteriën en kan het vocht absorberen en daarna weer afgeven.

muskin-mushroom
Micro vezel

Microfibers

 

Micro vezels zijn gemaakt van nylon, polyester en katoen en zijn meestal OEKO-TEX gecertificeerd. NAE werkt bijvoorbeeld met alleen maar gecertificeerde vezels, dit omdat ze lichter en ecologischer zijn en zorgen daarnaast voor minder afval. Microvezels zijn net zo taai als leer maar u begrijpt het al, niet zo belastend. Ze zijn anti-allergisch en ademend: het ideale textiel voor schoenen!

Kurk

 

Kurk is 100 procent natuurlijk, herbruikbaar en recyclebaar en wordt gewonnen uit de barst van kurk eiken. Hierbij wordt er verantwoord omgegaan met de boom, eventuele kap en herplanting. Ook na gebruik en recyclingprocedure is kurk prima opnieuw te gebruiken voor schoenen. Kurk is waterdicht, licht, comfortabel en voelt prettig aan. (Wat is kurk) 

 

kurk
 

PET

 

PET schoenen zijn gemaakt gerecyclede plastic flessen en autobanden. Een mooi alternatief en voorbeeld van hergebruik. Deze veganistische schoenen worden gemaakt in Portugal. Groot voordeel is de mogelijkheid tot het sturen van de kleuren wat inhoudt dat er veel variaties mogelijk zijn.

LINNEN

 

Ook wel met de oude term lijnwaad  aangeduid, is een soort textiel dat gemaakt wordt uit vlas. Vlas is relatief natuurvriendelijker als katoen, de bestrijdingsmiddelen in de katoenteelt zijn daar de oorzaak van. Linnen loopt lekker, het ademt en vormt zich enigszins naar de voet.

Wil je zeker weten dat jouw linnen schoen duurzaam gemaakt is, let dan op of het een Eko-keurmerk bevat. Er is onderscheid tussen het zwart-witte EKO keurmerk van de stichting Skal (bekend van biologisch voedsel) en het duurzame textiel logo van Control Union Certifications (voorheen Skal International): EKO Sustainable Textile. Het keurmerk staat voor 100% ecologische materialen. (bron: Allesduurzaam)

Linnen schoenen

CONCLUSIE

 

Al met al zijn er dus veel materialen aanwezig die gebruikt kunnen worden om veganistische schoenen te maken. Een volgend en zeker niet onbelangrijk punt, is hoe deze materialen gecombineerd worden om tot een schoen te komen. De zool en de verbinding met het textiel zijn daarin absoluut een punt van aandacht.

Er valt dan te denken aan: ‘is de zool van rubber of kurk?’ ‘De verbinding is die gestikt of gelijmd?’ en ‘als het is gelijmd is dit diervrije lijm?’ Met deze aspecten houden bekende merken zich bezig. NAE en NOAH lopen hiermee voorop. Aan deze leveranciers wordt dan ook zeker nog een artikel gewijd. Hierover later meer.

Menu
Home
Dames
Heren
Accessoires
Login
Materialen
Blog
Winkelwagen
Verzendkosten
€ 6,95
Te betalen
Doorgaan met bestellen
Onderdeel van Dutch Focus Group | Copyright © 2021
Alle rechten voorbehouden
Veganwear.nl,
realisatie door
050media